Zar tu ne smijem fotografirati?
4 lipnja, 2019
Berlin – ljubav na prvi posjet
23 srpnja, 2019

Zašto bi ljeto trebali provesti baš u Hrvatskoj?

Došlo je vrijeme ljetnih godišnjih odmora i biranja destinacija za nezaboravne provode.

Od mnogobrojnih prekrasnih zemalja diljem svijeta i raznolikih, maštovitih ponuda, ponekad zaista zna biti teško odabrati ono što bi najviše odgovaralo našim trenutnim preferencijama. Prije svega valja naglasiti da je Hrvatska još uvijek jedna od rijetkih europskih destinacija u koje se nije uvukao masovni turizam. I to zaista puno znači! Jer tko zapravo voli stiskanje na plaži pored još 500-tinjak ljudi, levitiranje preko tuđih ručnika ne bi li stigli do mora i onda kupanje u često mutnom moru sa ostalih 500-tinjak ljudi? Nitko!

No, bacimo se na nešto konkretnije motive zbog kojih bi Hrvatska mogla postati, ako već nije, vaša omiljena destinacija.

  1. Nestvarno lijepe plaže! Zaista, Hrvatska je u svijetu poznata po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru. Neke od njih su Zlatni rat u Bolu na otoku Braču, Punta rata u Brelima (Makarska rivijera), plaža Sahara na otoku Rabu, Sveti Ivan u Lubenicama na otoku Cresu, plaža Banje u Dubrovniku, plaža Sipar u Mošćeničkoj dragi i brojne druge.
  2. Nacionalni parkovi! Hrvatska ima više nacionalnih parkova no što ih se u tjedan dana može posjetiti. Zapravo koji god dio Hrvatske odaberete kao svoju destinaciju, jedan od parkova će vam zasigurno biti taman toliko udaljen da možete napraviti jednodnevni izlet.
  3. Magični prizori! Hrvatska je zemlja sa krajolikom koji oduzima dah gdje god se pojavili! Fotoaparati ili mobiteli će vam biti krcati nestvarno lijepih prizora.
  4. Hrvatski specijaliteti! Pripremite se na hranu od kojih okusni pupoljci polude! Da, Hrvatska je poznata po svojoj gastronomiji i uživati ćete u autohtonim receptima, a ponajviše ako ste ljubitelj morske hrane.
  5. Otoci! Broj otoka, otočića, hridi i grebena Republike Hrvatske je 1244. Da, dobro ste pročitali. I ne zna se koji je ljepši od kojeg. Sada kada to znate, možda da svake godine posjetite jedan?
  6. Festivali! Hrvatska je domaćin brojnih festivala tako da zabave ne manjka! Da spomenemo samo neke: Sea Star, In Music, Ultra Europe, Fresh Island, Seasplash, Sonus i brojni drugi. Za svačiji ukus ponešto!
  7. Arhitektura! Hrvatska arhitektura će doslovno učiniti da se osjećate kao da hodate kroz povijest. Svaki dio odiše određenim povijesnim razdobljem čemu svjedoče prekrasne crkve, građevine i brojni povijesni ostaci.
  8. Zalasci sunca! Jedni od najljepših u svijetu. Ali teško je to pismeno dočarati, za neke stvari i trenutke jednostavno ne postoje riječi. Možda najbolje da dođete i uvjerite se sami.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih se isplati posjetiti Hrvatsku. Kada bi krenuli navoditi apsolutno sve blagodati, ovaj tekst ne bi imao kraja.  I da ne zaboravimo, ako Hrvati nešto znaju, onda znaju kako uživati. Stoga dođite i razmazite se, dopustite da vas obuzme umijeće sporog življenja!

Uživajte!