Zašto nas putovanja čine daleko sretnijima od bilo kojeg materijalnog bogatstva?
27 ožujka, 2019
Putovati s bebama? Da, da i da!
10 svibnja, 2019

Kako se spakirati i koje su esencijalne stvari za svako putovanje

Tko se boji pakiranja još? Priprema za putovanje i pakiranje stvari za put se može činiti jednostavno, ali to je zapravo nauka ukoliko želimo spakirati baš sve ono što nam treba i u količini u kojoj nam treba. Bilo da se radi o vikend putovanju ili npr. dvotjednom ljetovanju, postoje određene stvari koje su esencijalne za svako pakiranje. Vrlo često se dogodi da sa sobom uzmemo ili previše ili premalo, a nerijetko i zaboravimo određene stvari. Kako bi se ovakve situacije izbjegle, u nastavku donosimo nekoliko savjeta za uspješno pakiranje!

  1. Najjednostavniji način izbjegavanja prevelikog broja stvari je kupnja tvrdog putnog kovčega u koji baš i nećete moći ugurati „još samo ovu sitnicu“. Također, tvrdi putni kovčezi svakako bolje čuvaju sâm sadržaj kovčega.
  2. Napravite listu za pakiranje sa apsolutno svim elementima potrebnima za putovanje te prilikom pakiranja, križajte ono što ste spremili. Ista lista vam može poslužiti i kao kontrola kod pakiranja za povratak.
  3. Ograničite si količinu robe i obuće koju želite spakirati tako što ćete unaprijed okvirno odrediti što bi mogli odjenuti i obući u dane putovanja.
  4. Pakirajte kofer kao tetris; najbolji način da vam u torbu stane sve što se zamislili je slaganje elemenata na način da se iskoristi svaki centimetar kofera.
  5. Držite tekuće stvari i toaletne potrepštine pri vrhu kofera jer su upravo one najčešća meta različitih kontrola na granicama.

Sada kada znate najjednostavniji i najbrži način pakiranja, prelazimo na one esencijalne stvari koje nikako ne bi trebali zaboraviti želite li da vaše putovanje prođe glatko i bez nepotrebnog stresa. Ukoliko je moguće, bilo bi najbolje da vam ove stvari budu na dohvat ruke tj. u ručnoj, osobnoj torbi.

  1. Putovnica ili osobni dokument, što može ovisiti i o tome gdje putujete.
  2. Putno osiguranje; nije obavezno ali je svakako preporučljivo jer nikada ne znate što se može dogoditi.
  3. Barem malo novca u valuti zemlje u koju putujete i važeće bankovne kartice.
  4. Mobitel i punjač.
  5. Sve dokumente bitne za putovanje, u fizičkom ili on-line obliku, najbolje oboje. Tu prvenstveno mislimo na avionske i ostale putne karte, dokumente od putnog osiguranja, adresu smještaja i upute za smještaj.

Eto, sada manje više sve znate! Ne kaže se uzalud da je dobra priprema pola posla. Pakiranje zaista može biti zabavno iskustvo. Ono što vam preostaje je odabrati destinaciju i krenuti sa križanjem popisa. Uživajte!