10 najčišćih zemalja svijeta
14 listopada, 2019
Domjenci i poslovna druženja
20 studenoga, 2019

Ekološka osviještenost – budite promjena koju želite vidjeti

Posljednjih je tjedana tema ekologije i ekološke osviještenosti u svijetu izrazito aktualna. Nažalost, svi smo čuli za velike požare koji su nedavno poharali Amazoniju, Sibir, Grenland, Aljasku… Svi smo čuli za veliko zagađenje mora što je značajan ekološki problem već neko vrijeme, dok se zagađenje zraka smatra ozbiljnim tihim ubojicom. Da ne nabrajamo dalje, jasno nam je da srljamo u propast i da ćemo samo konkretnim i sustavnim promjenama, prvo na razini svakog pojedinca, a onda i države, moći okrenuti budućnost naše planete u pozitivnom smjeru i sačuvati Zemlju za buduće naraštaje.
S povećanjem emisija ugljika te uz rast stanovništva, nikada nije bilo kritičnije vrijeme da svijet postane ekološki osviješten i održiviji. Srećom, sve više zemalja počinje shvaćati ozbiljno pitanje zaštite okoliša pa su svježi zrak, papirnate čaše umjesto plastičnih, metalne slamke, recikliranje i slično postali prioriteti.

Prema izvješću EPI (index ekološke učinkovitosti) sa sveučilišta Yale iz 2018., Švicarska je na samom vrhu ekološki najosvještenijih zemalja. Zatim slijede Francuska, Danska, Malta i Švedska. Finska je na desetom mjestu, Island na jedanaestom dok Norveška zauzima četrnaesto mjesto. Kako možemo zaključiti iz navedenog, skandinavske zemlje su vrlo visoko na popisu. Za one koji su upoznati sa kulturom i politikom ove regije, ovo je odraz njihove posvećenosti održivosti i zelenom životu. Finska se primjerice obvezala da će do 2050. godine postati ugljično neutralna. U top dvadeset spomenutog popisa nalaze se i Engleska, Luxemburg, Austrija, Irska, Španjolska, Njemačka, Belgija, Italija i Nizozemska. Od neeuropskih zemalja u prvih dvadeset našli su se Novi Zeland i Japan. Zanimljivo je spomenuti da se Hrvatska nalazi na ne tako zavidnom četrdeset i prvom mjestu.

Okoliš u kojem živimo određuje svaki dah koji udišemo. Zrak, zemlja i voda oko nas definiraju hoćemo li biti bolesni ili zdravi. Zagađenje dovodi našu Zemlju u ogromnu opasnost i jedini koji to mogu promijeniti smo mi sami, svatko za sebe sa promjenom svojih navika i ponašanja. Sada je važnije no ikada da budemo svjesni svojih svakodnevnih izbora i načina na koji svatko od nas utječe na okoliš i njegovo očuvanje.

Nije potrebno prekriženih ruku čekati kolektivnu promjenu svijesti te ukoliko se pitate na koji način svatko od nas može pridonijeti očuvanju okoliša kako kod kuće tako i na putovanjima, donosimo vam par savjeta. Za početak pokušajte izbaciti plastiku iz svakodnevne uporabe ili je barem smanjiti što je više moguće; danas postoje brojna alternativna rješenja koja ne zagađuju okoliš. Pokušajte razumno kupovati i ne bacati hranu. Također, ako imate priliku, kupujte od lokalnih proizvođača i uzgajivača. Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa; iako se o tome ne priča previše, uzgoj stoke ima vrlo velike utjecaje na okoliš (prekomjerno iskorištavanje vode, zagađenje vode, krčenje šuma i u skladu sa navedenim – klimatske promjene), istražite malo o ovoj temi. Reciklirajte otpad. Posadite pokoju biljku ili drvo. Razmišljajte o uštedi energije i vode u vlastitom kućanstvu i s istim razmišljanjem krenite na put jer osim s financijskog aspekta, učinak je jednak gdje god se nalazili. Promjenom svakodnevnih navika – malih stvari, možemo učiniti veliku razliku. Ne tuširajte se u hotelskoj sobi satima samo zato jer se radi o hotelskoj vodi koja nije pitka ili kvalitetna kao naša; ne zahtijevajte promjenu posteljine svaki ili svaki drugi dan samo zato jer je to uključeno u cijenu jer to zasigurno ni kod kuće ne radite; ne bacajte otpatke po gradu ili u prirodi samo zato jer to nije vaš grad i vaša priroda i tamo ste samo privremeno.

Uvijek će biti osoba koje jednostavno nije briga, ali minimalne promjene svijesti i navika pojedinaca u nekom trenutku postati će od velikog značaja na globalnoj razini, a nebrigaši će ostati samo manjina sa znatno smanjenim učinkom.

Sve je veći pritisak na naše prirodno okruženje, zapravo na jedino okruženje koje imamo i odgovornost je isključivo na nama – da budemo svjesni vlastitog utjecaja te da donosimo one odluke i izbore koji doprinose očuvanju naše planete Zemlje, kako kod kuće, tako i na putovanju! Čuvajmo jedini dom koji imamo.