Putovati s bebama? Da, da i da!
10 svibnja, 2019
Zašto bi ljeto trebali provesti baš u Hrvatskoj?
17 lipnja, 2019

Zar tu ne smijem fotografirati?

Jeste li znali da postoje mjesta na svijetu koja je zabranjeno fotografirati? Iznenaditi ćete se koliko ih je zapravo! Prije no što kažete „ali vidim te fotografije svako malo“, sjetite se da je većina njih u vlasništvu tvrtki koje plaćaju velike svote novca ne bi li imale pravo na fotografiranje spomenutih mjesta. Sviđalo se to nama ili ne, ova bi pravila trebalo poštivati želimo li izbjeći propisane kazne.

Znate li da ne smijete bez dopuštenja objavljivati noćne fotografije Eiffelovog tornja? Da, dobro ste pročitali. A sve zbog svjetlosnog showa tornja koji ovu kultnu strukturu čini umjetničkim djelom te kao takvo ima različita pravila o autorskim pravima.

Na aerodromima vam ne smije pasti na pamet fotografirati sigurnosne kontrolne točke, područja za skeniranje torbi, sigurnosne kabine, imigracijske pultove ili carinske zone. U nekim zemljama su toliko rigorozni da ćete, prekršite li ovo pravilo, u sekundi završiti iza rešetaka.

Slikanje i snimanje je zabravnjeno i u mnogim umjetničkim galerijama i muzejima ali na ovo smo se već nekako i priviknuli. Primjerice, slikanje Mona Lise u Louvre-u je dozvoljeno ali skulpturu Michelangelovog Davida u Galeriji likovnih umjetnosti u Firenci ne smijete fotografirati.

U Sikstinskoj kapeli također vrijedi zabranja snimanja i fotografiranja. Vatikan je svojevremeno odlučio obnoviti Michelangelovu umjetnost u kapeli, ali je taj pothvat bio preskup čak i za njih. Međutim, japanska tvrtka Nippon Television Network Corporation je mogla to priuštiti, a zajedno s novcem osigurali su i sva ekskluzivna prava na fotografiju i video restaurirane umjetnosti. Iako je ugovor istekao, pravilo ne-slikanja i dalje je na snazi u Sikstinskoj kapeli.

Mauzoleji su velike, impresivne grobnice, obično izgrađene za preminulog vođu ili neku drugu značajniju osobu i tu je svakako zabranjeno fotografirati. Jedan od primjera je Taj Mahal U Indiji; možete slikati izvana ali iznutra to nije moguće.

Što se tiče džamija, hramova, crkvi i ostalih svetih mjesta, morate biti oprezni kada fotografirate jer mogu postojati određena ograničenja. Primjerice, većina hinduističkih hramova će zabraniti fotografiranje unutar unutarnjeg svetišta, kao i mnogi budistički hramovi, iako to varira od zemlje do zemlje.

The Red Light District u Amsterdamu također podliježe zabrani fotografiranja, ovaj dio grada je poznat po svojim bordelima, kanalima i kafićima te prostitutkama koje stoje po putu i gledaju s prozora. Ovdje nemojte vaditi fotoaparat jer vam može biti prisilno oduzet.

Ovo su samo neka od mjesta na kojima vrijedi spomenuta zabrana. I iako su slike sa putovanja danas najdraži suveniri, neka od najljepših mjesta na svijetu jednostavno brane fotografiranje, a na nekima ćete i platiti kaznu prekršite li ovo pravilo.

Budite svjesni navedenih ograničenja i prilikom dolaska na određenu lokaciju provjerite postoje li određena pravila koja morate poštivati. Nitko ne želi platiti kaznu radi fotografiranja, zar ne?