Berlin – ljubav na prvi posjet
23 srpnja, 2019
10 najčišćih zemalja svijeta
14 listopada, 2019

Tko su digitalni nomadi?

U posljednje vrijeme vrlo često čujemo izraz – digitalni nomadi. No što se krije iza tih riječi i tko su oni zapravo? Digitalni nomadi su osobe koje mogu raditi iz bilo kojeg mjesta na svijetu, pod uvjetom da imaju internetsku vezu. Oni su programeri, novinari, fotografi, blogeri, autori, pisci, savjetnici, prevoditelji..

Zahvaljujući današnjoj iznimnoj tehnologiji prilagođavanja, ljudima je omogućena mobilnost i fleksibilnost da rade ili surađuju bez bilo kakvog geografskog ograničenja. Dakle, oni su osobe koje svoj posao obavljaju isključivo putem interneta te zbog toga nisu vezane za određeno mjesto. Vrlo često rade u kafićima, knjižnicama, zajedničkim prostorijama koje dijele s ostalim „pokretnim radnicima“ ili pak iz udobnosti vlastita doma. Klasično radno vrijeme ne postoji već si ga kroje sami ovisno o trenutnoj količini posla; ima dana kada rade 2 sata dnevno, a dogodi se da u danu moraju potegnuti i 12 sati.

Nomadi mijenjaju dosadašnje poslovne standarde. Ured je tamo gdje je internet, a nomadski poslovi postaju „normalni poslovi“ novih generacija. Poslovni trendovi zapravo idu u tom smjeru i u bliskoj budućnosti će se manje poslova raditi u klasičnim uredima unutar radnog vremena. Ovaj oblik rada omogućava veliku osobnu slobodu u krojenju vlastita života i načina provođenja dragocjenog vremena. Poduzetnički duh, kreativnost i samodisciplina su ono što je potrebno za uspjeh u ovom vidu posla ali je to sitna cijena za sve benefite koji iz njega proizlaze.

Digitalni nomadi ovise samo o svojem trudu i o tome koliko i kako žele raditi. O tome naravno ovisi i njihova zarada. Zapravo, ne postoji neka granica do koje ona seže; mogu zarađivati onoliko koliko su voljni raditi. Sigurni smo da će ovaj vid posla sve više rasti s obzirom da se ljudi bude i počinju shvaćati koji su im prioriteti. Posao je potreban radi života, a ne obrnuto. Koje su vaše strasti? Koji su vaši hobiji? Slijedite ih, radite što vas usrećuje i pokušajte kreirati život kakav zaslužujete.