Od organiziranog sastanka manjih grupa do organizacije kongresa
21 prosinca, 2017
Najveći svjetski stručnjaci estetske medicine stižu u Opatiju
5 lipnja, 2018

IZUMITELJI

Ideja torpeda, izuma koji je izazvao revoluciju u mornaričkoj strategiji i taktici, pripada Riječaninu Giovanniju Biagiju Luppisu (Johann Blasius Luppis, lvan Blaž Vukić), časniku austrijske ratne mornarice, koji se nakon umirovljenja šezdesetih godina 19. stoljeća vratio u svoj rodni grad i pokušao realizirati svoju zamisao. Njegov cilj bio je razviti maleno nadvodno plovilo kojim se upravljalo uzicama s kopna i koji je bio pogonjen oprugom, u novo pomorsko oružje. Radilo se o plovilu izduženog oblika ispunjenog eksplozivom, sa staklenim jedrima (da bude što manje vidljivo), upravljanim s obale. Svjestan svojih tehničkih (ne)mogućnosti, posredstvom riječkog gradonačelnika Giovannija de Ciotte, Lupis dolazi u vezu s tadašnjim direktorom riječkog tehničkog zavoda, engleskim industrijalcem Robertom Whiteheadom. Zahvaljujući njihovoj suradnji ideja je konačno zaživjela te su 1866. javnosti predstavili novo autonomno podvodno oružje nazvano torpedo, u ono vrijeme poznat kao Minenschiff (doslovno brod-mina). Prema dostupnim izvorima u Rijeci se od 1866. godine do kolovoza 1943. godine proizvelo 20323 torpeda, 1053 lansirne cijevi i 1368 visokotlačnih kompresora.

Iako čitava života ostaje britanskim podanikom, Rijeku je Robert Whitehead smatrao svojom drugom domom, živo se zanimajući za komunalna pitanja, sudjelujući u osnivanju nekih tvrtki i udruženja, proširujući svoju tvornicu, podižući prelijepe palače, ulažući u taj grad velika sredstva i osobnu energiju. Paradoksalno, iako je izumio oružje koje je ubijalo tisuće ljudi najviše za vrijeme dvaju svjetskih ratova Whitehead je bio tako zgrožen krvavim događajima 1848. godine u Europi da je zamrzio rat i nasilje. On je smatrao da je izumio torpedo da bi se onesposobili ratni brodovi, a ne uništavali ljudski životi.

RIJEČKI TORPEDO – PRVI NA SVIJETU

Očarani dostignućima tehnike, kao i događajima u Rijeci krajem 19. i početkom 20. stoljeća koja su se dogodila upravo zahvaljujući torpedu, 2007. godine značajnim angažmanom grupice entuzijasta, “torpedista”, u Muzej grada Rijeke pristigla su i prva torpeda i brojni torpedni instrumenti, dijelovi torpeda i alati. Kao rezultat navedenih aktivnosti, sredinom svibnja 2016. godine nastaje fascinantna izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda”, koja predstavlja konkretan korak prema muzejskoj zbirci – muzeju industrijske baštine.

Prije svega valja naglasiti da je izložba nastala zahvaljujući suradnji Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ali i zahvaljujući entuzijastima poput Gorana Pernjeka, nekadašnjeg časnika OSRH, koji je uz kustosa Ivu Mileusnića autor izložbe. Upravo je Goran Pernjek uvijek dostupan za sve koji žele i nešto više od pukog razgledavanja mnogih izložbenih primjeraka. Njegovo znanje o razvoju, ali i svim tehničkim detaljima vezanim uz torpeda je neiscrpno, a isti je i njegov trud koji je uložio u izložbu. Kao stručnjak, on ne obilazi samo muzeje i stare tvorničke hale i urede u potrazi za svim i svačim što možemo povezati uz torpedo, nego i restaurira torpeda i njihove komponente, te je nazočan i akcijama njihova vađenja iz mora koje provode ronioci MUP-a. Goran Pernjek ističe kako je upravo za Hrvatsku, a posebice grad Rijeku, u kojem je torpedo stvoren, od velikog značaja osigurati postojanje takvog prostora, kao opipljivo svjedočanstvo tradicionalne, duboko ukorijenjene i visoke tehničke kulture. Od svih posjetitelja koji su vidjeli izložbu Pernjeka je dosad najviše obradovao Peter Whitehead, potomak Roberta Whiteheada, danas povijesne osobe koja je uz Ivana Vukića Luppisa najzaslužnija za razvoj torpeda.

WHITEHEADS

Također, ovim putem želimo predstaviti i promociju riječke rock grupe Whiteheads koja će se održati 26. siječnja 2018. godine u Rijeci.

Grupa Whiteheads iz Rijeke osnovana je 2015. godine u okviru udruge LP Rock. Članovi grupe su nekadašnji članovi poznatih grupa iz 70-tih i 80-tih godina koja je povezala nekoliko generacija riječkih glazbenika koji su, osluškujući ritam svoga grada, utjelovili njezin stari umjetnički duh.

Osim karakterističnih prosijedih kosa njihovo ime veže se i za osobu koja je ostavila velik trag kako u riječkoj, tako i u svjetskoj povijesti. Naime, riječki sastav svoje ime dijeli  s Robertom Whiteheadom, jednim od izumitelja torpeda i poznatim riječkim industrijalcem, a koja će se simbolično održati upravo u muzeju “Riječki torpedo – prvi na svijetu” u sklopu Muzeja grada Rijeke. Velika vijest je da je na navedenu promociju svoj dolazak potvrdio i gospodin Peter Whitehead, izravni potomak Roberta Whiteheada, točnije njegov praunuk. U komunikaciji s gospodinom Peterom isti je iskazao veliko veselje te je naglasio kako je počašćen pozivom na promociju te je iskazao spremnost podržati cijeli projekt na bilo koji mogući način.

U početku svoga djelovanja snimaju covere poznatih stranih i domaćih rock grupa, a 2017. godine snimaju svoje prve tri autorske skladbe, “Što je bilo”, “Na Badnju večer” (u suradnji s rock ikonom 80-tih godina Aleksandrom Slađanom Milošević) te “Istok i zapad” (u suradnji s pianisticom Anom Mihailović).

Formalni dio promocije za uzvanike s pozivnicama i medije započinje u 19:00 sati i traje do 21:00 sat.  Nakon predstavljanja benda na konferenciji za novinare slijedi njihov nastup, popraćen specijalnim efektima, a sve u prostoru u kojem se nalaze muzejski primjerci torpeda izvučeni iz riječkog zaljeva i šire, uz brojne uzvanike i medije, te posebnu gošću Aleksandru Slađanu Milošević.

Upravo 26. siječnja 2018. godine odvijat će se i Noć muzeja na području čitave Hrvatske, slijedom čega se nakon 21:00 sat, vrata navedenog muzeja otvaraju za sve zainteresirane posjetitelje, koji će biti u prilici razgledati i doživjeti ovaj nadasve neobičan muzej, a opet tako svojstven Gradu Rijeci, sve uz zvukove riječkog rocka koji će im omogućiti upravo Whiteheadsi.