Najbolje svjetske destinacije za doček Nove godine
4 prosinca, 2019
Utjecaj korona virusa na planetu Zemlju
24 travnja, 2020

Riječki karneval – budi ono što želiš!

Toliko je razloga za posjetiti Hrvatsku, a Riječki karneval je svakako jedan od njih. Peto godišnje doba, kako se popularno naziva vladavina maškara u gradu na Rječini, svake godine privlači sve veći broj ljudi. Riječki karneval, na kojem svatko ima dozvolu da bude ono što želi, je scenski vrhunac ovog najdražeg riječkog doba i spektakularan završetak vladavine maškara.

Uvodna priredba Karnevala je izbor kraljice Riječkog karnevala i tada maškare biraju najšarmantniju žensku predstavnicu koja sudjeluje u svim javnim prezentacijama Karnevala. Nakon izbora kraljice, gradonačelnik Rijeke simbolično predaje ključeve grada meštru Karnevala i maškarano ludilo tada može početi. Doba maškara najčešće počinje Bogojavljenjem (6. 1.), kada je u sr. vijeku započinjala godina, a trajanje mu je određeno pomičnim datumom Uskrsa; završava na dan prije Pepelnice. Za vrijeme trajanja ovog petog godišnjeg doba, grad na Rječini vrvi maškaranim feštama i raznim tradicionalnim događajima koji obilježavaju ovaj period. Sam kraj Karnevala tradicionalno se obilježava paljenjem pusta (simbolična slamnata ljudska figura), koji je uvijek kriv za sve loše što se u toj godini dogodilo.

Međunarodna karnevalska povorka koja se tradicionalno održava već 38 godina, kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Parada maštovitosti, duhovitosti, različitosti i originalnosti sa stotine alegorijskih kola i nekoliko tisuća maski privlači brojne gledatelje iz zemlje i inozemstva. Ovaj veseli, raznolik, neobuzdan ali i kritičan duh Karnevala raste iz godine u godinu, skupljajući nove generacije karnevalista unutar urbanih i tradicionalnih karnevalskih grupa, koji sa svojim maskama daju pregled aktualnih društvenih događaja, tradicije i života općenito. Nigdje drugdje ne možete vidjeti ovakav osebujan spoj nespojivosti, karneval temeljen na povijesti, kulturi, mitologiji i suvremenosti. Karneval koji ti dozvoljava da budeš ono što želiš! Međunarodnu karnevalsku povorku u stopu prati i Dječja karnevalska povorka koja je svake godine sve brojnija i maštovitija i koja stvara i ostavlja u nasljeđe nove generacije karnevalista na kojima će ova tradicija ostati. Stvorenja iz mašte i mnogobrojni likovi iz bajki tog su dana glavna atrakcija u Rijeci.

Prvo spominjanje maškara datira još iz 1449. godine. Radi se o dokumentu, odredbi Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom (s izuzetkom gostiju tada popularnog, tradicionalnog maskiranog plesa), što se tada strogo kažnjavalo. Odredbom se pokušao održati javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti, ali očito je da je Karneval izdržao sve zapreke i postao jedinstveni praznik veselja, vrlo često stavljajući naglasak na tekuće događaje i kritičko komentiranje istih uz mogućnost da svi bar jedan dan, budu ono što žele. Za Riječki je karneval posebna 1982. godina jer su tada po prvi puta u organizaciji tadašnjeg Turističkog saveza općine Rijeka tri karnevalske grupe prošle po centru grada – Korzu. Ostalo je zapravo povijest! Karneval koji se kroz godine svog postojanja razvio u najznačajniju karnevalsku svečanost u Republici Hrvatskoj danas se s razlogom stavlja uz bok dvaju najpoznatijih svjetskih karnevala – Venecijanskom i onom jedinstvenom u Riu de Janeiru.

Riječki karneval zapravo je vrlo teško opisati riječima. Čak niti fotografije ili televizijski prijenos ne mogu dočarati pravu atmosferu ovog spektakla. Njega treba osjetiti i proživjeti. Stoga vas pozivamo da posjetite Rijeku koja je 2020. godine i Europska prijestolnica kulture. Doživite Rijeku, doživite njenu kulturu, doživite Karneval i budite ono što želite!