Concierge – učiniti će bilo što, dokle god je legalno, moralno i etično

Cherry Blossom – najmirisniji festival na svijetu
26 veljače, 2019
Zašto nas putovanja čine daleko sretnijima od bilo kojeg materijalnog bogatstva?
27 ožujka, 2019

Concierge – učiniti će bilo što, dokle god je legalno, moralno i etično

„Mislim da radim jedan od najstresnijih poslova koji postoje. No, nažalost, nakačen sam na njega. Apsolutno obožavam biti concierge, volim tu psihodeličnu razinu adrenalina koja me puni i prazni na svakodnevnoj razini. Što su zahtjevi gostiju neobičniji i luđi, to je meni veći izazov“, prenosi Jutarnji list svjedočanstvo jednog conciergea.

Što je zapravo concierge i koja je njegova uloga? Ako istražujete po internetu, vrlo vjerojatno ćete naići na rečenicu koja kaže: „Concierge će učiniti bilo što, dokle god je legalno, moralno i etično.“ Ovakav je opis zapravo vrlo točan jer raznolikost usluga koje je jedan concierge spreman učiniti za gosta nema granica. U posljednje vrijeme, popularnost concierge usluge u svijetu raste, ipak, prva stvar koja nam pada na pamet kada se susretnemo sa ovim pojmom je – hotelski concierge. Neki bi rekli i recepcioner ili čuvar ključeva. I bili bi u pravu! Međutim, to je samo mali dio onoga što zapravo posao conciergea nosi.

Riječ concierge dolazi od francuskog izraza – comte des cierges što u prijevodu znači čuvar svijeća. Čuvar svijeća služio je u srednjovjekovnim dvorcima gdje je stanovnicima i posjetiteljima dvorca bio na usluzi. Vjerojatno je to jedan od razloga zbog kojih je concierge usluga popularnija među osobama koji su vrhunski menadžeri, VIP klijenti banaka ili hotela sa 5 i više zvjezdica, pop zvijezde ili jednostavno rečeno osobe koje imaju dovoljno novaca kako se ne bi morali osobno baviti stvarima koje oduzimaju dragocjenu energiju i vrijeme.

Domar, vratar ili čuvar samo su neki od izraza koje ćete naći u literaturi, međutim niti jedan ne obuhvaća sve što concierge radi. On mora biti odlično upoznat sa dućanima, izložbama, lokalnim restoranima, znamenitostima i aktualnim događanjima kako bi o njima mogao izvijestiti goste. Osim što je izvor korisnih informacija, izvrstan concierge je osposobljen i za složenije, ponekad i bizarne zadatke, sve što može pasti na pamet posebno maštovitom gostu. Moglo bi se dakle reći da je concierge alfa i omega svega u burnom i uzbudljivom ritmu koji gostu nikad ne govori „ne“.

Mi u agenciji Away d.o.o. znamo da je zadovoljstvo klijenta na prvome mjestu i ponosni smo što vam možemo ponuditi organizaciju luksuznih putovanja i concierge uslugu. Brinemo o svakom aspektu vašeg odmora te pratimo vaš raspored od dolaska do odlaska. Stojimo vam na raspolaganju 24 sata dnevno i vraćamo vam luksuz vremena. Od planiranja savršenog putovanja pa sve do organizacije vjenčanja iz snova, nemoguće pretvaramo u moguće!