Tko su digitalni nomadi?
19 kolovoza, 2019
Ekološka osviještenost – budite promjena koju želite vidjeti
8 studenoga, 2019

Putovati u veličanstvena mjesta na svijetu, doživljaj je koji mijenja život; skupljaju se nova iskustva, šire se pogledi na svijet. Međutim, naš planet se sastoji od više od 180 zemalja i ne želite požaliti kada stignete na destinaciju, zar ne? Ključ je u sužavanju izbora. Prvo što će mnogi od nas provjeriti prilikom izbora destinacije je sigurnost ili primjerice čistoća neke zemlje.
U skladu s aktualnim buđenjem svijesti vezanim uz ekološke probleme i njihov utjecaj na naš planet i život općenito, donosimo vam listu 10 najčišćih zemalja svijeta. No, što određuje da li je neka zemlja čista i koji parametri se uzimaju u obzir? Jedan od najboljih načina za provjeru najčišćih zemalja u svijetu je uvid u indeks ekološke učinkovitosti (EPI), a radi se o projektu koji su razvili sveučilišta Yale i Columbia.

EPI uzima u obzir brojne čimbenike izravno povezane s okolišem, poput onečišćenja zraka i sanitarnih voda te ih kombinira kako bi pronašao solidan broj za obilježavanje stanja okoliša u zemljama.

Na temelju podataka prikupljenih 2019. godine, ovo je 10 najčišćih zemalja svijeta:

1. Švicarska je zemlja poznata po svojim gustim šumama, velikim zelenim površinama, divljini te sigurnoj i čistoj vodi. Mjesto na vrhu liste rezultat je agresivnih zakona o klimatskim promjenama, čistog zraka i biološke raznolikosti.

2. Francuska je dobila visoku ocjenu kvalitete zraka, vode i ribolova. Unatoč činjenici da je ova zemlja industrijalizirana, 79% električne energije ovisi o nuklearnoj energiji što dovodi do niske ocjene emisije ugljičnog dioksida.

3. Danska je također poznata po tome što je naglasak stavila na obnovljive izvore energije za razliku od onih ustaljenih. Danska se nada da će do 2035. godine 84% redovnih potreba za električnom energijom proizaći iz vjetroelektrana.

4. Malta je zemlja koja je posljednih godina uložila intenzivne napore oko brige o okolišu i to se konačno isplatilo. U sektoru zaštite okoliša došlo je do značajnih poboljšanja na područjima kao što su kvaliteta zraka, biološka raznolikost te manje uništavanje prirodnog okoliša.

5. Švedska se nada da će do 2040. godine biti u potpunosti bez fosilnih goriva, a već je i učinjen ozbiljan napredak u ostvarenju ovoga cilja. Švedska vlada daje značaj održavanju čistog okoliša povećanjem zelenih površina. Ova zemlja ima čist zrak i vodu, tisuće hektara sačuvanih šuma i veličanstvena jezera.

6. Ujedinjeno Kraljevstvo želi potpuno odustati od upotrebe ugljena do 2025. godine. Također pokušavaju okončati prodaju novih automobila na plin i dizelsko gorivo do kraja 2040. godine kao i prepoloviti učinke zagađenja zraka do 2030. godine.

7. Luxembourg je uveo ekološki porez poznat kao „Kjoto cent“, a to je naknada za prodaju goriva koja se usmjerava izravno u luksemburške klimatske fondove. Ova zemlja smanjuje i zloglasnu razinu zagušenja zemlje (i rezultirajuće emisije ugljika) omogućavajući besplatni javni prijevoz u cijeloj zemlji.

8. Austrija je poznata po svojim prekrasnim planinama i po strogim standardima zaštite okoliša. Ova bogata zemlja ima ogromne, guste zelene površine. Dvije trećine cijelog područja Austrije prekrivaju livade i šume.

9. Irska, drugog naziva „Smaragdni Otok“ je veličanstvena zelena zemlja i jedno od najčišćih mjesta na planeti. Kao nacija, Irci su potpuno svjesni da su smaragdni pejzaži njihova glavna turistička atrakcija, a održavanje čistog, prirodnog okrruženja važno je za budućnost cijele zemlje.

10. Finska ima stroge ekološke propise, ulaže u obnovljive izvore energije, promovira električne automobile i bori se za zaštitu prirodnog okoliša. Ova zemlja je poznata po izvrsnoj kvaliteti zraka, bogatim šumama i nevjerojatno lijepim prirodnim krajolicima.

U doba globalnog zatopljenja, ovo su zemlje koje ulažu najviše truda kako bi zaštitile okoliš. Vrijeme je da se cijeli svijet počne voditi njihovim primjerom. Ovo nisu nedostižni rezultati niti visoko postavljeni ciljevi. Ovo je rezultat truda ljudi koji su shvatili da se čovječanstvu bez velikih promjena ne piše dobro. Ovo je potreba, ovo je poziv na djelovanje.

Ovo je poruka – ako oni mogu, može i ostatak svijeta.